4 Mayıs 2017 Perşembe

MAC OS X ORTAMI İÇİN JAVA JDK KURULUMU


       Mac Os X ortamına Java JDK kurulumunu gerçekleştirebilmek için gerekli olan kurulum dosyasını bir önceki derste belirtildiği üzere http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk7-downloads-1880260.html adresinden Mac Os X için hazırlanmış olan Java JDK kurulum dosyasını indiriyoruz. Bilgisayarımıza indirdiğimiz kurulum dosyasına çift tıklayarak kurulum işlemini başlatıyoruz. Karşımıza ilk olarak aşağıda verilen ekran görüntüsü çıkacaktır. Ekran üzerinde yer alan ikonun üzerine çift tıklıyoruz.

Sonraki aşamada karşımıza yükleme ekranı çıkacaktır. Yükleme ekranının sol kısmında gösterilen tüm adımları Continue tuşuna basarak tamamlıyoruz.


Tüm adımları tamamladıktan sonra Mac Os X ortamına Java JDK kurulum işlemi tamamlanmış olacaktır.




Windows Ortamı İçin Java JDK Kurulumu


       Java JDK kurulumun gerçekleştirmek için gerekli olan kurulum dosyasını http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk7-downloads-1880260.html

adresinden indirebilirsiniz.Verilen adrese girildiği zaman aşağıda gösterildiği gibi bir web sayfası açılacaktır.
web sayfası üzerinde yer alan tabloda görüldüğü üzere Linux,Solaris,Mac OS Xve Windows işletim sistemlerine ve bu işletim sistemlerinin sistem türüne göre hazırlanmış kurulum dosyaları listelenmektedir.Listedeki işletim sistemleri için belirtilen x64, x86 gibi ifadeler işletim sisteminin sistem türü bilgisini verir. x64 ifadesi işletim sisteminizin 64 bit, x86 ifadesi ise işletim sistemimizin türünün 32 bit olduğunu ifade eder. Dolayısıyla kullanmakta olduğumuz işletim sisteminin türüne göre kendimize uygun olan Java JDK kurulum paketini indirmemiz gerekiyor.Bunun içinde ekranda bulunan Accept Licence Agreement seçeneğini işaretledikten sonra kullanmakta olduğumuz işletim sistemine uygun olan kurulum paketlerinden birinin üstüne tıklayarak indirme işlemini gerçekleştiriyoruz.

NOT: Kullanmakta olduğunuz işletim sisteminin sistem türü bilgisini öğrenmek için bilgisayarım ikonuna sağ tıkladıktan sonra açılan menünün en alt kısmında yer alan özellikler sekmesine tıklayınız. Bu işlemin ardından karşınıza çıkacak olan pencerede sistem türü bilgisine ulaşabilirsiniz.

    Bilgisayarımıza indirdiğimiz Java JDK kurulm dosyasına çift tıklayarak kurulum işlemini başlatıyoruz. Karşımıza çıkacak olan ilk kurulum ekranında bulunan Next tuşuna basarak bir sonraki adıma geçiyoruz.



   
      Sonraki aşamada, karşımıza Java JDK ile birlikte yüklenecek olan bileşenler gösterilmektedir.
Burada herhangi bir değişiklik yapmadan tekrar Next tuşuna basıyoruz. Ardından bilgisayarımıza Java JDK için gerekli olan dosyaları kopyalanma işlemi gerçekleşecektir. Bu işlem birkaç dakikanızı alabilir.

                     

            Dosya kopyalama işleminin sona ermesinin ardından Java JDK'nın kurulacağı dosya yolunu seçmek üzere aşağıda gösterildiği gibi bir ekran karşımıza çıkacaktır.Burada varsayılan olarak belirlenmiş dosya yoluna kurulum yapabileceğimiz gibi farklı bir dosya yolu da belirleyiniz. Next tuşuna basarak belirlenen dosya yoluna Java JDK'nın kurulum işlemini başlatıyoruz.


Son adımda ise karşımıza çıkan pencere kurulumun başarılı bir şekilde gerçekleştiğini bize bildiriyor. Pencerede bulunan Close butonuna basarak kurulum işlemini tamamlıyoruz.

          Windows işletim sistemi için Java JDK kurulum işlemi tamamlandı fakat gerçekleştirmemiz gereken birkaç adım daha var. Bu adımların gerçekleştirilmesi gerekliliği hakkında birkaç tanımlama yapmak gerekiyor. Daha öncesinde ifade edildiği gibi Android uygulamalar Java diliyle geliştirilmektedir.   Java diliyle geliştirilen uygulamalar ise platformlardan bağımsız olarak çalışırlar. Bu Java diliyle geliştirilen uygulamaların her türlü işletim sisteminde çalıştırılabileceği anlamına gelmektedir.Java bunu kendi bünyesinde bulunan JMV (Java Virtual Machine-Java Sanal Makinası) ile gerçekleştirir.
Java diliyle yazılan kodlar derlendikten sonra Bytecode'a çevrilir. Bytecode daha sonra JRE (Java Rentime Environment-Java Çalışma Ortamı) çalışma ortamı tarafından sunulan JMV (Java Virtual Machine-Java Sanal Makinesi)ile, bilgisayarda kullandığımız işletim sistemine uygun hale dönüştürülerek çalıştırılır.


Java diliyle yazılan kodlar derlendikten sonra JMV (Java Virtual Machine-Java Sanal Makinesi)'nin anlayabileceği formata yani bytecode yapısına dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu vazifeye de Javac isimli derleyici gerçekleşmektedir. Bir nevi JMV'ye tercümanlık yapan bu derleyicinin kendi rolünü icra edebilmesi için Windows işletim sistemimizin sistem değişkenlerinde birkaç düzenleme yapmamız gerekiyor. Bu düzenlemeler, ortam değişkenleri (Environment Variables) isimli ekran üzerinden yapılmaktadır. Aşağıda farklı işletim sistemlerine göre, ortam değişkenleri ekranına ulaşmak için kullanılan yöntemler sıralanmaktadır.


Windows 8: Denetim Masası > Sistem>Gelişmiş>Ortam Değişkenleri
                        Windows 7: Bilgisayarım> Sistem>Özellikler>Gelişmiş Sistem Özellikleri>Gelişmiş Ortam Değişkenleri

                    Windows Vista: Bilgisayarım simgesine Sağ Tık>Özellikler >Gelişmiş>Gelişmiş Sistem Ayarları Bağlantısı

Aşağıda gösterilen ortam değişkenleri penceresinde kırmızı kare içerisinde alınmış bölümde yer alan Yeni butonuna tıklıyoruz.

Sonrasında karşımıza çıkan penceredeki değerleri aşağıda gösterildiği gibi düzenliyoruz. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı var şöyleki; Pencerede bulunan değişken değeri kısmında benim kendi bilgisayarıma kurulu olan Java JDK'nın bilgisayarımızda kurulu olan dosya yolu bilgisini aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi düzenlemelisiniz.


Eğer kurulum esnasında Java JDK'nın yükleneceği dosya yolu bilgisini değiştirmediyseniz, JDK'nın varsayılan olarak aşağıda belirtildiği gibi bilgisayarınızın Program Files altında yer alan Java klasörünün içerisine kurulmuştur.

Eğer bilgisayarınıza birden fazla farklı Java JDK sürümlerini yüklemiş iseniz, bu durumda Java klasörünün içerisinde her sürüm için ayrı olarak açılmış klasörler listelendiğini görürsünüz. Burada listelenen JDK sürümlerinden hangisiyle çalışmak istiyorsanız yukarıda gösterilen pencerede Variable Value kısmına o dosya yolunu belirtmelisiniz. bu bölümde Java JDK'nın jdk 1.7.0_79 sürümünün kurulumunu gerçekleştirdiğimiz için yukarıda verilen ekran üzerinde yer alan Variable value alanına, java klasörü içerisinde jdk'nın bu sürümü için oluşturulmuş olan dosyanın yolunu gösterdik.