26 Aralık 2016 Pazartesi

Mobil İşletim Sistemleri

İOS

     İOS Apple'ın başlangıçta iphone için geliştirdiği ancak daha sonra ipod touch ve ipad'de de mobil işletim sistemidir.MacOS X'den üretilmiştir.İOS içinde 4 katman bulunmaktadır. İOS işletim sistemi yapısı nedeniyle Apple App Store dışında hiçbir yerden uygulama yüklenemez.

WINDOWS PHONE

      Bu işletim sistemi genelde başarısızlıkla sonuçlanan Windows Mobile sürümlerinin dönüm noktasıdır. Ana kullanıcı arabirimi bekleme ekranıdır. Aynı zamanda birde başlat menüsü bulunur. Flash ve java desteği vardır. Windows phone son zamanlarda Nokia ile yaptığı işbirliğiyle kendini geliştirmeye çalışıyor.


BLACBERRY OS

       İlk sürümü 1999 yılının şubat ayında yayınlanan Blackerry OS, bugüne dek 7 ana sürüm ve pek çok güncelleme yayınlandı. Mayıs 2011 tarihinde RIM, java tabanlı Blackberry işletim sisteminin yedinci nesil üyesi olan OS 7.0'ı duyurdu. 2011 yılının sonunda NFC, internet paylaşımını sağlayan Mobile Hotspot, Blackberry Tag gibi yeni özellikleri destekleyen OS 7.1 güncellemesini yayınladı.


SYMBIAN OS

      symbian,symbian vakfı tarafından cep telefonları ve bilgisayarları (PDA) gibi çeşitli taşınabilir iletişim aygıtları için geliştirilmiş ve 2000'li yıllarda yaygın olarak kullanılmış bir işletim sistemiydi.


WEB OS

       İlk olarak Palm tarafından geliştirildi ve 2010 yılında Hewlett Packerd tarafından satın alındı. 1992'den 200'ye kadar kişisel dijital asistan üreticisi Palm Computing (daha sonra Palm lnc.olarak değiştirdi)
         2002 yılında Palm PalmSource adı ile kendi yazılım bölümü içinde tamamına sahip olduğu iştirakini oluşturdu.

MAEMO OS

Maemo, Nokia'nın akıllı telefomlar ve tablet bilgisayarlar için geliştirdiği, açık kaynaklı ve Debian tabanlı bir mobil işletim sistemidir.

MEEGOOS

Öncelikle hedefi akıllı telefonlar, navigasyon cihazları, akıllı televizyonlar, masaüstü bilgisayarlar ,Netbooklar, Laptoplar, tabletler ve PDAlardır.


BADA OS

Bada kelimesi kore dilinde okyanus anlamına gelmektedir. Samsung firması tarafından geliştirilen Bada, lLinux çekirdeğine dayanan bir mobil platformudur.

TIZEN OS

Tizen; tabletler, akıllı telefonlar, akıllı tv'ler için geliştirilen, açık kaynak kodlu, Linux tabanlı bir işletim sistemidir

LIMO OS

Uygulama geliştirmek için Limo Foundation SDK hizmetini sunar. 25  ocak 2007 tarihinde ingiltere'de temelleri atılmıştır. Son sürümüyle birlikte esnek bir kullanıcı arayüzü, widget ekranı, görev yöneticisi ve çoklu dokunuş desteği kazanmıştır.

SAILFISH OS

İşletim sistemi şu anda diğer mobil işletim sistemleri arasında pek dikkat çekmese de oldukça dikkat çekici bir proje olarak tanımlanıyor. İşletim sistemi şu anda mobil cihazları baz alsada uzun vadede televizyon, tablet bilgisyar,kamera gibi bir çok platforma destek sunmayı planlıyor.

Android Uygulama Geliştirerek Para Kazanmak Mümkün Mü?

       
       Android işletim sistemlerine yönelik uygulamalar geliştirerek paralar kazanmak mümkün. Peki bu işi yaparak nasıl para kazanabiliriz.Tabi bu tarz uygulamalar geliştirebilmek için öncelikle insanın kendisini bu noktada donatması ve bu işi yapabilecek yeterli düzeye çıkarması gerekmektedir.


        Bununla birlikte hayal dünyası geniş ve sürekli yeni fikirler üretebilen bir insanız, ortaya iyi projeler çıkartabilirsiniz. Fakat fikir noktasında bir üretkenliğiniz yok ise, her gün kafanızda yeni fikirler ve düşünceler şimşek gibi çakmıyor ise, kendi adınıza çok büyük bir fark oluşturamaz.


           Bununla birlikte yapılacak olan uygulamanın ne tür bir uygulama olacağıda önemlidir. Bu noktada doğru adımlar atmak gerekir. Bu yüzden insanlar en çok hangi ve ne türde uygulamalar kullanıyor, son zamanlarda ilgi gören uygulama türleri nelerdir ve ne sıklıkla kullanılmaktadır gibi soruların cevabını bulmak gerekiyor.

       
           Doğal olarak bu uygulamamı nerede nasıl ve ne şekilde insanlara duyurabilir ve pazarlayabilirim sorusu sorulacaktır. Bu durumda karşımıa Google Play Store isimli bir uygulama karşımıza çıkmaktadır.Uygulama geliştiricilerin, Android uygulamalarını bu sanal mağazaya yerleştirebilmeleri için öncelikle bu mağazaya üye olmaları gerekmektedir. Fakat by üyelik karşısında Google senelik yaklaşık 25 Dolar civarında bir para istemektedir.


         Uygulamalar üzerinde reklam yayınlanan birçok reklam ajansları bulunmaktadır. bunların başında tabi ki Google firması geliyor Her firmanın yayınlanan reklam için belirlediği ücreti farklıdır.

          Bu alanda boy gösteren ve güvenilir olarak bilinen bazı firmaları şöyle sıralayabiliriz; Stattapp, Airpush, AdMob, tapContext, mobileCore Bu firmalar arasında en güveniliri Google'dır.

Android'in Geleceği


      Android işletim sistemlerinin kullanım alanlarının her geçen gün genişlediğinden bahsetmiştik. Bu Android'in geleceği adına güzel bir gelişme Android her ne kadar kullanım alanlarını genişletse de bu alanlardaki yaygınlığı henüz akıllı telefon ve tabletlerde olduğu kadar değildir.
 
       Google'ın Android'i her alana sokma çabası, bu işletim sistemini her yerde kullanılan evrensel bir teknoloji haline getirmek istediğini gösteriyor. Android işletim sistemini destekleyen ve arkasında duran bir bir çok teknoloji firması bulunmaktadır.Open HandsetAlliance - HTC, Dell, Intel, Motorola, Qualcomm, texas ınstruments,Samsung, LG, T-Mobile, Nvidia gibi firmalar, bu firmalardan birkaç tanesidir.

      Android işletim sisteminin büyük teknoloji devlerini arkasına alması, şu andaki piyasada bulunan pazar payının çoğunluğuna sahip olması, kullanıcı kitlesinin ve kullanıcı alanlarının her geçen gün artması gibi bir çok gelişme, bu işletim sisteminin geleceğinin parlak olduğunu göstermektedir.

Androidin Kullanım Alanları


       Android artık yavaş yavaş evlerimizde sıklıkla kullandığımız cihazlar içerisinde yerini almaya başlıyor. Google 2011 yılında, Andoid@ home adını verdiği ev otomosyon sistemini tanıttı. Bu teknoloji sayesinde ev ortamında yer alan her türlü aydınlatma, priz ve termostat tarzı cihazlar Android işletim sistemini kullanan telefon ve tabletlerden yönetilebilir hale gelmektedir.

   
       Android işletim sisteminin bir diğer kullanım alanı ise, günlük hayatta ev ve iş yerlerinde sıklıkla kullandığımız yazıcılardır. Android işletim sistemli yazıcı ilk olarak HP tarafından çıkarıldı. Fakat Android kitkat sürümüyle birlikte gelen gelişmiş yazdırma seçenekleri bu tür cihazların kullanımı gereksiz kıldı.

      Android işletim sistemlerinin kullandığı bir diğer ilginç kullanım alanı ise otomotiv sekterüdür.
Cerative, Samsung, ve sonny gibi firmalar Android işletim sistemli bazı müzik çalar modellerini piyasaya sürdü. Fakat bu ürünler beklenilen ilgiyi göremedi.

          Android işletim sistemlerinin bir diğer kullanım alanı ise dijital fotoğraf makineleridir. Bu cihazlarda video, ve foto işleme işlemleri için bir çok gelişmiş uygulama bulunmaktadır.

Android'in Gelişim Süreci

       
         Android işletim sistemleri ilk etepta akıllı kameralar ve görüntü yakalayan teknolojik aletler üzerinde kullanılmak üzere geliştirilmeye başlanmıştır. Bu gelişim sürecinin sonunda, kullandığımız bilgisayar ile akıllı kameralar arasında bulut teknolojisi kullanılarak resimleri depolayacak bir sistem yapısı oluşturulmak hedeflenmişti. Fakat o zamanlar teknoloji piyasasında dijital kamera pazarının haraketsiz olması ve beklenileni karşılamaması sonucu ibreler Android işletim sistemi için akıllı telefonlara çevrildi.
 
         İlk başlarda Android kendisine rakip olarak sadece Microsoft'u görüyordu. Fakat sonrasında
 hiç kimsenin beklemediği bir şey oldu ve Steve jobs 2007 yılında piyasaya İPhone'u çıkardı. Bu duruma karşılık Android geliştiricileri Android'i yeni baştan ele alarak bu işletim sistemine yeni bir yüz kazandırdılar.

    Sonrasında Android işletim sistemi, akıllı telefon üreticilerine bedava dağıtılmaya başlandı. Bu durum piyasadaki bütün dengeleri bozdu.

Dış Donanım Birimlerinde Disk Sürücüleri



                      HAFIZA KARTI                                                         

.    Hafıza Kartları Hafıza kartları flash bellekler gibi verileri kalıcı olarak depolayan kullanımı kolay ve taşınabilir hafıza birimleridir. Cep telefonları, bilgisayarlar, dijital fotoğraf makineleri, kameralar, müzik setleri, mp3 çalarlar gibi birçok dijital cihazda kullanılır. Yeni model dizüstü bilgisayarlar birçok tür hafıza kartına destek veren okuyucu yuvalarına sahipken benzer şekilde yeni model yazıcılar da bu kart okuyucu yuvalarla birlikte üretilmektedir.

       HAFIZA KARTI ÇEŞİTLERİ

    Tüm kart çeşitleri temelde flash hafıza yapısını kullanır. Aralarında paket, pin ve veri güvenliği tekniği açısından farklılıklar bulunmaktadır. Temelde aynı işi görmelerine ve aynı yapıya sahip olmalarına rağmen günümüzde birçok çeşit hafıza kartı vardır.

     1. MS (Memory Stick)

          Memory Stick’e, patentli bir marka olduğundan sadece markalı ürünlerde rastlanmaktadır.

    Memory Stick taşınabilir bir bellek kartı formatıdır. Küçük ve hafif bir yapıya sahip olan Memory Stick kartlar, dijital ürünlerle birlikte veya adaptör ve kart okuyucu ile kullanılabilir
   
     Memory Stick versiyonları Memory StickPro, Memory StickPro-HG, MemoryStic Micro (M2) ve Memory Stick olarak karşımıza çıkar. Bu kartlar dijital kameralar, dizüstü bilgisayarlar, PDA’lar, cep telefonları, dijital müzik oynatıcılar, playstation oyun konsolları gibi başka elektronik cihazlarda da bellek çözümü olarak kulanılmaktadır.



   2. MMC (Mültimedia Card)

       MMC (multi media card), sayısal depolama aygıtıdır. Hafıza kapasiteleri 2 MB ile 4GB arasındadır. Veri aktarım hızı 2,5Mb/sn.dir. MMC’ler en yaygın olarak dijital  kameralar, Mp3 oynatıcılar ve cep telefonlarında kullanılmaktadır. MMC, RS-MMC, MMCmobile, MMCplus, MMCmicro çeşitleri vardır.
        

3.  SD (Secure Digital Card)                                                                                                             

 MMC kart yapısını temel alır. Secure digital ismi, donanımsal olarak içerdiği “digital rights management” (DRM) fonksiyonundan ileri gelmektedir. İçindeki, kullanıcı tarafından görülemeyen 

bir hafıza alanı, yasal olmayan dosyaların kullanımını engellemek için ayrılmıştır.
        
Karşımıza SD, miniSD ve microSD olarak çıkmaktadır. 4GB kapasiteye kadar standart SD ve 32 GB’a kadar SDHC (secure digital high capacity) modelleri vardır                                    



4. CF (CompactFlash)                                                                                                              

       Bir flash bellek çeşididir. Üzerinde kendi kontrolcüsü bulunduğundan, performansı üreticisine göre değişir. Yüzeysel olarak 43 X 36 mm boyutlarındadır. 3.3 V ve 5 V olmak üzere iki farklı voltaj seviyesinde çalışabilir. Type I ve Type II olmak üzere iki çeşidi vardır. Tek farkları kalınlıklarıdır. PCMCIA yapısını temel almıştır. Genelde kamera ve PDA’larda kullanılmaktadır. Günümüzde yerini
SD kart yapısına bırakmaya başlamıştır.                                                                                                             

             .                       Kart Adaptörleri                                                                                        


Aynı çeşit kartları fiziksel olarak birleştiren aparatlardır. Genelde küçük yapılı kartları büyük soketlere takmak için kullanılır. Örneğin MMCMobile ve RS-MMC kartları, normal MMC kartlardan daha küçük yapılıdır. Bu kartları normal MMC soketlere takmak için aşağıdaki adaptör kullanılır. Benzer şekilde SD kart, memory stick ve compact flash hafıza kart çeşitlerini kendi aralarında dönüştüren adaptör çeşitleri bulunmaktadır

                                Kart Okuyucular                                                               

Hafıza kartlarını okumak ve yazmak için kullanılan donanım birimleridir. Çeşitli arabirimlere sahip hafıza kartlarını, USB arabirime çevirerek tıpkı flash bellek gibi kullanımına imkân verir.

                                    Kart Okuyucu Çeşitleri

                                           Tek kart okuyucu 

 Herhangi bir kart çeşidine ait sadece tek bir kartı destekleyen cihazlardır

 Tek seri kart okuyucu 

Kart çeşitlerinden bir çeşide ait tüm kartları okuyan cihazlardır. Örneğin sadece Memory Stick versiyonlarını destekleyen kart okuyucular.

Çoklu kart okuyucu 

Birden fazla kart çeşidini ve onların alt modellerini destekleyen cihazlardır. Bunlar “9 in 1”, “23 in 1” gibi isimlendirilmelerle belirtilir. Günümüzde hemen hemen tüm kart çeşitlerini destekleyen okuyucular bulunmaktadır.

                        Kart Okuyucular ile İlgili Temel Kavramlar

Desteklenen kart adedi

Kart okuyucunun desteklediği kart çeşitleri ne kadar çok olursa o kadar iyidir. Çoklu kart okuma desteği bulunan okuyucular “xx in 1” şeklinde bir parametreye sahiptir. xx parametresi desteklenen kart çeşidini göstermektedir.

  USB TİPİ

Bilindiği üzere kart okuyucular bilgisayara USB arayüzü ile bağlanır. USB bağlantı hızını gösteren sınıfları en üst seviyede (USB2.0/3.0) olursa kart okuma/yazma performansı yüksek olacaktır.

                                           Flash Bellekler 

Flash bellekler verileri kalıcı olarak depolayan taşınabilir, birçok ortam tarafından desteklenen ve kullanılan hafıza birimleridir. Bellekler üzerinde verilerin saklanma süreleri sonsuz değildir. Bu süre tipik olarak 10 yıl civarındadır. Bu hafıza çeşitleri başta bilgisayarlar olmak üzere; cep telefonları, cep bilgisayarları, kameralar, televizyonlar, fotoğraf makineleri ve müzik setleri gibi birçok dijital cihazda kullanılmaktadır. 

                           Flash Belleklerin Yapısı ve Çalışması 

Flash hafıza yapısı en küçük bilgi olan bitlerin içerisinde depolandığı en küçük hafıza hücreleri dizisinden oluşur. Bu dizinin satır ve sütunları vardır. Satır ve sütunların her bir kesişiminde transistörler vardır. İnce bir oksit tabakası bu transistörleri birbirinden ayırır. Elektrik yükü prensibi ile çBalışır. Oksit tabakası yükün boşalmasını engellediği için veriler yıllarca saklanabilir


Neden Android?




 Mobil işletim sistemleri arasında en çok ön plana çıkan piyasada kendine yer bulan işletim sistemlerini Android, İOS ve Windows Phone  olarak sıralayabiliriz.Her ne kadar piyasa da İOS işletim sisteminin sesi yüksek çıkıyor gibi gözükse de, Android işletim sisteminin kullanıcıları İOS sistemine göre oldukça fazladır. Bu durum doğal olarak uygulama geliştiricilerin iştahını kabartıyor. Çünkü karşılarında geliştirdikleri uygulamalarını pazarlayabilecek büyük bir kullanıcı kitlesi bulunmaktadır. Bu yüzden dikkat edecek olursanız yeni çıkan uygulamaların büyük bir çoğunluğu ilk olarak Android işletim sistemi üzerinde hizmete sunulmaktadır.



        .Android işletim sisteminin en güzel avantajlarından birisi de  Google Notebook, Google Video, Google Maps gibi Google'a ait bir çok servisi üzerinde barındırıyor olmasıdır. Bu servisler Android tabanlı cihazlar üzerinde daha uyumlu çalıştığı gibi, bu servislerin senkronizasyon işlemleri de daha kolay gerçekleştirebilmektedir. Ayrıca Android işletim sistemi diğer mobil işletim sistemlerine göre daha esnek bir yapıya sahiptir. Kullanıcılarına  karşı çok kuralcı ve kısıtlayıcı bir politika izlemez. Kullanıcıya cihazla ilgili hemen hemen her konuda birçok değişiklik yapma imkanı verir. Ayrıca cihazların başka cihazlarla iletişim kurarak kendi kaynaklarını paylaşması ve dışarıdan gelen kaynakların kabul edilmesi ve bu kaynakların sistem üzerine kurulması gibi işlemlerin yapılmasına imkan sağlamaktadır. Özellikle İOS işletim sistemini kullanan mobil cihazlarda bu durum neredeyse kapalı kutu gibidir. Bu işlemlerin bir çoğunu IOS işletim sistemi bu aygıtın kullanıcıları gerçekleştiremez.